Liczby pierwsze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Liczba pierwsza ma dwa dzielniki,to jest liczbę 1 i ta liczba(nierozkładalna na czynniki)
\(a----liczba pierwsza\\a=a\cdot 1\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;a=a\cdot (-1)\)
Każdy inny iloczyn nie jest liczbą pierwszą,bo rozkładem tej wielkości oprócz 1 i iloczynu są dwie mnożone liczby.
2 i 3 to liczby pierwsze,ale iloczyn 2*3=6 ma dzielniki :1;2;3;6,jest więc liczbą złożoną.
\(a----liczba pierwsza\\a=a\cdot 1\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;a=a\cdot (-1)\)
Każdy inny iloczyn nie jest liczbą pierwszą,bo rozkładem tej wielkości oprócz 1 i iloczynu są dwie mnożone liczby.
2 i 3 to liczby pierwsze,ale iloczyn 2*3=6 ma dzielniki :1;2;3;6,jest więc liczbą złożoną.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.