Równanie trygonometryczne.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Równanie trygonometryczne.

Post autor: MiedzianyDawid »

Zad.1
Rozwiąż równanie sin5x-cos2x+sinx=0.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(sin5x+sinx-cos2x=0\\2sin3x cos2x-cos2x=0\\cos2x(2sin3x-1)=0\\cos2x=0\;\;\;lub\;\;\;sin3x= \frac{1}{2}\\2x= \frac{\pi}{2}+k\pi\;\;lub\;\;3x= \frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;lub\;\;3x= \frac{5\pi}{6}+2k\pi\\x_1= \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}\\x_2= \frac{\pi}{18}+ \frac{2}{3}k\pi\\x_3= \frac{5\pi}{18}+ \frac{2}{3}k\pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ