Granica funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: Kowal1998 »

Granica \(\Lim_{x\to - \infty }\)\((2^{3x}\)+1) jest równa?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\Lim_{x\to - \infty }(2^{3x}+1)=2^{- \infty}+1= \frac{1}{2^{ \infty}} +1= \frac{1}{ \infty }+1=0+1=1\)

PS
Wystarczy całe wyrażenie wziąć w tagi tex. Powyższe wyrażenie to:

Kod: Zaznacz cały

[tex]\Lim_{x\to - \infty }(2^{3x}+1)=2^{- \infty}+1= \frac{1}{2^{ \infty}} +1= \frac{1}{ \infty }+1=0+1=1[/tex]
ODPOWIEDZ