dowód matematyczny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andrzejok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 paź 2018, 16:33
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

dowód matematyczny

Post autor: andrzejok »

Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n suma jest 4^n+15n+17 podzielna przez 9.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(4+15+17=4 \cdot 9 \\
4^n+15n+17=9N\\
4^{n+1}+15(n+1)+17=9M\\
L=4^{n+1}+15(n+1)+17=4 \cdot 4^{n}+15n+15+17=4^{n}+15(n)+17+3 \cdot 4^{n}+15=\\=9N+3(4^n+5)=...\)

Aby dokończyć dowód indukcyjny należy dodatkowo udowodnić że \(4^n+5\) jest podzielne przez 3. Poradzisz sobie z tym ?
andrzejok
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 paź 2018, 16:33
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: dowód matematyczny

Post autor: andrzejok »

nie bardzo :D jeśli byś mógł, było by mi miło ;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\forall n \in N \ \exists k \in C :4^n+5=3k\)
indukcyjnie:
\(n=1\)
\(4^1+5=9=3 \cdot 3\) OK
zał ind:
\(\exists n \in N \ \exists k \in C :4^n+5=3k\)
pokażemy, że
\(\exists l \in C :4^{n+1}+5=3l\)
dowód:
\(4^{n+1}+5=4 \cdot 4^{n}+5=4 \cdot 4^{n}+20-15=4 ( 4^{n}+5)-15=4 \cdot 3k-15=3(4k-5)\)
niech \(l=4k-5\)
cbdo
ODPOWIEDZ