Trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trygonometria

Post autor: Kowal1998 »

\(\)1)Jeśli \(\tg\)=\(\frac{1}{2}\), to \(\sin 2\alpha\) równa się?
2) Wyrażenie 2\(\sin 7\alpha\)\(\cos 2\alpha\) - \(\sin 5\alpha\) jest równe

a)sin12\(\alpha\)
b)sin9\(\alpha\)
c)cos5\(\alpha\)
d)cos9\(\alpha\)

3)

Wyrażenie 1-8\(\sin^2\alpha\)\(\cos^2 \alpha\) jest równe

a)sin4\(\alpha\)
b)sin8\(\alpha\)
c)cos2\(\alpha\)
d)cos4\(\alpha\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Trygonometria

Post autor: kerajs »

Kowal1998 pisze:\(\)1)Jeśli \(\tg\)=\(\frac{1}{2}\), to \(\sin 2\alpha\) równa się?
Nikt tego nie wie skoro tangens nie ma argumentu.

2)
\(2\sin 7\alpha \cos 2\alpha-\sin 5 \alpha =2\sin 7\alpha \cos 2\alpha-\sin (7 \alpha-2 \alpha )=\\=
2\sin 7\alpha \cos 2\alpha-\sin 7 \alpha \cos 2 \alpha +\cos 7 \alpha \sin 2 \alpha =\\=\sin 7 \alpha \cos 2 \alpha +\cos 7 \alpha \sin 2 \alpha =\sin (7 \alpha + 2 \alpha)\)



b)\(\sin 9\alpha\)


3)

Wyrażenie \(1-8\sin^2\alpha\cos^2 \alpha=1-2\sin^22\alpha\) jest równe


d)\(\cos4\alpha\)
ODPOWIEDZ