Grupowanie wyrazów

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Approve
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 24 wrz 2018, 10:40
Podziękowania: 1 raz

Grupowanie wyrazów

Post autor: Approve »

Witam. Mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego można w taki sposób rozpisać sobie pewne równanie?

\(\sin^{4} x - \cos^{4}x = \frac{1}{2}\)


\((\sin^{2}x - \cos^{2}x)*(\sin^{2}x + \cos^{2}x) = \frac{1}{2}\)

Wydaje mi sie ze po wymozeniu tych nawiasow wyjdzie nam cos innego niż wyżej. Czemu to mozna w taki sposob zapisac?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Znasz wzór skróconego mnożenia:
\(a^2-b^2=(a-b)(a+b)\)
\(a=sin^2x\\b=cos^2x\\stąd\\a^2=sin^4x\\b^2=cos^4x\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ