1.Oblicz Δ, p , q , x1 , x2,albo x° oraz zapisz punkt przecięcia paraboli z osią y czyli, C=(O,c), naszkicuj linię przerywaną,oś symetrii paraboli , zaznacz punkt C ( jest symetryczny względem osi symetrii do punktu C)
a) y=-x²+10x-9
b) y=-x²+12-11
Bardzo proszę o pomoc
Matematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(y=-x^2+10-9\\a=-1\;\;\;\;\;b=10\;\;\;\;\;\;\;\;c=-9\)
Podstaw do wzorów i licz...
\(\Delta =b^2-4ac=10^2-4 \cdot (-1) \cdot (-9)=100-36=64\)
\(p= \frac{-b}{2a}= \frac{-10}{-2}=5\\q= \frac{- \Delta }{4a}= \frac{-64}{-4}=16\\x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}= \frac{-10-8}{-2}=9\\x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}= \frac{-10+8}{-2}=1\)
Punkt przecięcia paraboli z osią OY ma współrzędne (0;f(0))
\(f(0)=-0+0-9=-9\\C=(0;-9)\)
Punkt symetryczny względem prostej pionowej przechodzącej przez wierzchołek paraboli (5;16)
to punkt \(C'=(10;-9)\)
Zadanie b)
\(a=-1\\b=12\\c=-11\)
Podstaw do wzorów i policz...
Podstaw do wzorów i licz...
\(\Delta =b^2-4ac=10^2-4 \cdot (-1) \cdot (-9)=100-36=64\)
\(p= \frac{-b}{2a}= \frac{-10}{-2}=5\\q= \frac{- \Delta }{4a}= \frac{-64}{-4}=16\\x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}= \frac{-10-8}{-2}=9\\x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}= \frac{-10+8}{-2}=1\)
Punkt przecięcia paraboli z osią OY ma współrzędne (0;f(0))
\(f(0)=-0+0-9=-9\\C=(0;-9)\)
Punkt symetryczny względem prostej pionowej przechodzącej przez wierzchołek paraboli (5;16)
to punkt \(C'=(10;-9)\)
Zadanie b)
\(a=-1\\b=12\\c=-11\)
Podstaw do wzorów i policz...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.