Trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trygonometria

Post autor: Kowal1998 »

Liczba x\(\varepsilon\)(0,\(\frac{ \pi }{2}\)) spełnia warunek cos2x=\(\frac{1}{3}\). Wynika stąd że

a)x>\(\frac{\pi}{4}\)
b)x<\(\frac{\pi}{6}\)
c)\(\cos ^2x\)=\(\frac{2}{3}\)
d)\(\sin^2x\)=\(\frac{2}{3}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(cos2x=2cos^2x-1\)
\(2cos^2x-1= \frac{1}{3}\\2cos^2x= \frac{4}{3}\\cos^2x= \frac{2}{3}\)
Tylko odpowiedź c jest poprawna.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ