POMOCY - Wyrażenia Algebraiczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LukasGrz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2018, 14:26
Płeć:

POMOCY - Wyrażenia Algebraiczne

Post autor: LukasGrz »

Hej, treść zadania to: Doprowadź to najprostszej postaci. Moje równanie wygląda tak:

\(\frac{ \frac{a^2 + b^2}{b} + 2a}{ \frac{1}{b} + \frac{1}{a} } + \frac{2b - \frac{a^2+b^2}{a} }{ \frac{1}{b}- \frac{1}{a} }\)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc! :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: POMOCY - Wyrażenia Algebraiczne

Post autor: eresh »

LukasGrz pisze:Hej, treść zadania to: Doprowadź to najprostszej postaci. Moje równanie wygląda tak:

\(\frac{ \frac{a^2 + b^2}{b} + 2a}{ \frac{1}{b} + \frac{1}{a} } + \frac{2b - \frac{a^2+b^2}{a} }{ \frac{1}{b}- \frac{1}{a} }\)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc! :D

\(\frac{ \frac{a^2 + b^2}{b} + 2a}{ \frac{1}{b} + \frac{1}{a} } + \frac{2b - \frac{a^2+b^2}{a} }{ \frac{1}{b}- \frac{1}{a} }=\frac{\frac{a^2+b^2+2ab}{b}}{\frac{b+a}{ab}}+\frac{\frac{2ab-a^2-b^2}{a}}{\frac{a-b}{ab}}=\frac{(a+b)^2}{b}\cdot\frac{ab}{a+b}-\frac{(a-b)^2}{a}\cdot\frac{ab}{a-b}=(a+b)a-(a-b)b=\\=a^2+ab-ab+b^2=a^2+b^2\\
b\neq 0\\
a\neq 0\\
a\neq b\\
a\neq -b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
LukasGrz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 lut 2018, 14:26
Płeć:

Post autor: LukasGrz »

Dziękuje Ci bardzo!
ODPOWIEDZ