Wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie. Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
\(\vec{AQ}= \frac{2}{3}( \vec{a}+ \frac{1}{2} \vec{b})\)
\(\vec{a} + \frac{3}{2} \vec{BQ}= \frac{1}{2} ( \vec{a}+ \vec{b} ) \\
\vec{BQ}= \frac{1}{3}( \vec{b}- \vec{a})\)
Czym są A1,B1,C1 ?
\(\vec{AQ}= \frac{2}{3}( \vec{a}+ \frac{1}{2} \vec{b})\)
\(\vec{a} + \frac{3}{2} \vec{BQ}= \frac{1}{2} ( \vec{a}+ \vec{b} ) \\
\vec{BQ}= \frac{1}{3}( \vec{b}- \vec{a})\)
Czym są A1,B1,C1 ?