Które liczby przystają "modulo 2" do liczby 3?
a) \(a^{20}\)
b)1
c)2
d)3
Zadanie zamknięte z modulo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(a^{20}\equiv 3(mod 2)\\
(a^{20}-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\\)
jeśli a jest nieparzyste to jest to prawda
\(1\equiv 3(mod 2)\\
(1-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
-2=2k\)
prawda
\(2\equiv 3(mod 2)\\
(2-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
-1=2k\)
nieprawda
\(3\equiv 3(mod 2)\\
(3-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
0=2k\)
prawda
(a^{20}-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\\)
jeśli a jest nieparzyste to jest to prawda
\(1\equiv 3(mod 2)\\
(1-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
-2=2k\)
prawda
\(2\equiv 3(mod 2)\\
(2-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
-1=2k\)
nieprawda
\(3\equiv 3(mod 2)\\
(3-3)=2k, k\in\mathbb{C}\\
0=2k\)
prawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę