sin(x-PI/4)=pierwiastek2/2
1)cos6x=1
2)sin(x-PI/4)=pierwiastek2/2
Pomocy, dwie proste równości trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 04 cze 2018, 13:00
- Podziękowania: 2 razy
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 04 cze 2018, 13:00
- Podziękowania: 2 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(sin (\pi+ \alpha )=-sin \alpha \\tg( \frac{\pi}{2}- \alpha )=ctg \alpha\)
Po podstawieniu jest...
\(-sin\alpha\cdot ctg\alpha=-sin \alpha \cdot \frac{cos \alpha }{sin \alpha }=-cos \alpha\)
2)
\(ctg(2 \frac{1}{2}\pi-\alpha)=ctg( \frac{1}{2}\pi-\alpha)=tg\alpha\\cos(-\alpha)=cos\alpha\)
Podstaw...
\(\frac{sin\alpha}{cos\alpha}\cdot cos\alpha=sin\alpha\)
\(sin (\pi+ \alpha )=-sin \alpha \\tg( \frac{\pi}{2}- \alpha )=ctg \alpha\)
Po podstawieniu jest...
\(-sin\alpha\cdot ctg\alpha=-sin \alpha \cdot \frac{cos \alpha }{sin \alpha }=-cos \alpha\)
2)
\(ctg(2 \frac{1}{2}\pi-\alpha)=ctg( \frac{1}{2}\pi-\alpha)=tg\alpha\\cos(-\alpha)=cos\alpha\)
Podstaw...
\(\frac{sin\alpha}{cos\alpha}\cdot cos\alpha=sin\alpha\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.