Witam, mam problem z poniższym zadaniem.
|x^2-3x+2|\(\ge\)|x-1|
Policzyłem deltę wyszły dwa pierwiastki x=1 i x=2 oraz skorzystałem z własności wartości bezwzględnej:
|x-1|*|x-2|\(\ge\)|x-1| /:|x-1| zał: x\(\neq\)1
|x-2|\(\ge\)1
x\(\ge\)3 \(\vee\) x\(\le\)1
x\(\varepsilon\)(-\(\infty\),1> \(\cup\) <3,\(\infty\))
I ostatecznie należy wziąć część wspólną założenia i odpowiedzi czyli
x\(\varepsilon\)(-\(\infty\),1) \(\cup\) <3,\(\infty\))
I mój problem polega na tym, że w odpowiedziach jest przedział zamknięty przy 1. Z góry dziękuję za pomoc
Nierówność z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(|x-1|\cdot |x-2|\ge |x-1|\)
Zamierzasz dzielić obustronnie przez |x-1|,a to oznacza że \(|x-1|\neq 0\).
Trzeba zatem zbadać nierówność dla \(|x-1|=0\;\;\;\;czyli\;\;\;x=1\).
Dla x=1 jest lewa strona zero i prawa zero,więc nierówność \(L\;\ge\;P\) jest spełniona.
Stąd domknięcie w jedynce.
Zamierzasz dzielić obustronnie przez |x-1|,a to oznacza że \(|x-1|\neq 0\).
Trzeba zatem zbadać nierówność dla \(|x-1|=0\;\;\;\;czyli\;\;\;x=1\).
Dla x=1 jest lewa strona zero i prawa zero,więc nierówność \(L\;\ge\;P\) jest spełniona.
Stąd domknięcie w jedynce.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.