matematyka praca

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

matematyka praca

Post autor: mahidevran »

Dwaj robotnicy, pracujac razem wykonywali w czasie 20 godzin pewną liczbę jednakowych detali. Gdyby tę samą pracę miał wykonać tylko pierwszy pracownik, to zajęłoby mu to 36 godzin. Ile czasu potrzebuje na samodzielne wykonanie tej pracy drugi pracownik?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rozwiązanie 1:
Przez 180 godzin obaj wykonają 9 zestawów detali, w tym 5 z nich zrobił pierwszy pracownik. Skoro drugi w 180 godzin wykonał ich 9-5=4, to na jeden potrzebuje 180/4=45 godzin.

Rozwiązanie 2:
\(\begin{cases}s_1+s_2= \frac{z}{20}\\
s_1= \frac{z}{36}\\
s_2= \frac{z}{t} \end{cases}\)

\(\frac{z}{36}+\frac{z}{t}=\frac{z}{20}\\
\frac{1}{36}+\frac{1}{t}=\frac{1}{20}\\
t=45\)
ODPOWIEDZ