Ujemne wartości funkcji trygonometrycznych

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Ujemne wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: Maturzysta2k18 »

Czy mógłby mi ktoś lekko odświeżyć pamięć i napisać jak się liczyło równanie typu cosx = - 1/2 ? :D
Dodatnie równania umiem, ale z tymi ujemnymi mam mały problem.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Ustalasz w których ćwiartkach jest cos ujemny.Ćw.II lub ćw.III.
\(cos x=-\frac{1}{2}\;\;\;\;\;\;\;\;wiesz,że\; cos\frac{\pi}{3}=\frac{1}{2}\)
Idziesz z wzorem redukcyjnym do II i do III ćwiartki
\(cos(180-\alpha)=cos(\pi-\alpha)=-cos \alpha=- \frac{1}{2}\\cos120^o=- \frac{1}{2}\\oraz\\cos(\pi+\alpha)=cos(180^o+\alpha)=-cos\alpha=- \frac{1}{2}\\cos240^o=- \frac{1}{2}\)
\(x=120^o\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\;\;x=240^o\)
Plus okres 2k\pi.

\(sinx=- \frac{1}{2}\\to\;x\;jest\;w\;\;III\;lub\;\;IV ćwiartce.\\sin30^o=sin\frac{\pi}{6}= \frac{1}{2}\\x=180+30=210^o\\lub\\x=360^o-30^o=330^o\)
i tak dalej co okres 2k\pi,czyli k*360 stopni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Okej dziękuję bardzo za proste i ładne wytłumaczenie! :D
ODPOWIEDZ