Dany jest ciąg an określony dla każdej liczby całkowitej n>= 1, w którym a(4) = 4 oraz dla każdej liczby n>= 1 prawdziwa jest równość a(n+1) = a(n) + n - 4 . Oblicz pierwszy wyraz ciągu i ustal, czy ciąg ten jest malejący.
Pierwszy wyraz to 10, do tego momentu jest banalne, ale dlaczego nie jest to ciąg malejący? Z obliczeń wynika, że a1>a2>a3>a4, więc na czym polega tak naprawdę malejący ciąg?
Wiem, że jest ten wzór a(n+1) - a(n) < 0 to wtedy jest malejący, ale jak podstawie n=1 to wychodzi, że jest malejący, a jak n=5 to już nagle magicznie nie jest... A dla n=4 to wgl jest stały, żeby było ciekawiej.
Ciąg malejący czy rosnący czy jaki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Ciąg jest malejący gdy dla każdego n wyraz \(a_{n+1}\) jest mniejszy od wyrazu poprzedniego \(a_n\).
\(a_{n+1}<a_n\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;\;\;\;a_{n+1}-a_n<0\)
Twój ciąg ma wyrazy 10;7;5;4;5;7;10... ale nie wiesz jak jest z dalszymi wyrazami
\(a_{n+1}=a_n+n-4\\a_{n+1}-a_n=n-4\)
Różnica kolejnego wyrazu i poprzedniego wyraża się wzorem n-4
Znak tej różnicy zależy od n
\(n-4<0\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;n<4\)
wyrazu od pierwszego do czwartego numeru mają wartości malejące.
\(n-4>0\;\;\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;\;n>4\)
Wyrazy od czwartego począwszy mają wartości co raz większe.
Ciąg nie jest malejący,ani nie jest rosnący,czyli nie jest monotoniczny.
Jeśli określisz ciąg od wyrazu czwartego,to wtedy będzie to ciąg rosnący.
\(a_{n+1}<a_n\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;\;\;\;a_{n+1}-a_n<0\)
Twój ciąg ma wyrazy 10;7;5;4;5;7;10... ale nie wiesz jak jest z dalszymi wyrazami
\(a_{n+1}=a_n+n-4\\a_{n+1}-a_n=n-4\)
Różnica kolejnego wyrazu i poprzedniego wyraża się wzorem n-4
Znak tej różnicy zależy od n
\(n-4<0\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;n<4\)
wyrazu od pierwszego do czwartego numeru mają wartości malejące.
\(n-4>0\;\;\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;\;n>4\)
Wyrazy od czwartego począwszy mają wartości co raz większe.
Ciąg nie jest malejący,ani nie jest rosnący,czyli nie jest monotoniczny.
Jeśli określisz ciąg od wyrazu czwartego,to wtedy będzie to ciąg rosnący.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć: