SciLab-funkcja obliczająca pierwiastki równania kwadratowego

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blueberry_95
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 327
Rejestracja: 23 sty 2013, 17:36
Podziękowania: 128 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

SciLab-funkcja obliczająca pierwiastki równania kwadratowego

Post autor: blueberry_95 »

Witam,
czy jest tutaj ktoś, kto zna SciLaba i mógłby mi sprawdzić poniższy skrypt( jestem świadoma,ze jest banalny, ale to moje początki z programem)
function[x1,x2]=pierwiastki(a,b,c)
//Funkcja oblicza pierwiastki równania kwadratowego o współczynnikach a,b,c
//Wejście: a,b,c-współczynniki równania kwadratowego
//Wyjście: x1,x2-pierwiastki równania kwadratowego
if a==0
disp('To nie jest równanie kwadratowe')
elseif a~=0
delta=b^2-4*a*c
elseif delta>0
disp('Równanie ma dwa pierwiastki kwadratowe x1,x2:')
x1=(-b-sqrt(d))/(2*a)
x2=(-b+sqrt(d))/(2*a)
elseif delta==0
disp('Równanie ma jeden pierwiastek kwadratowy :')
x1=(-b)/(2*a); x2=x1
elseif delta<0
disp('Równanie nie ma pierwiatków kwadratowych')
end
endfunction

Po wywołaniu funkcji wyświetla się błąd: !--error 4
Niezdefiniowana zmienna: x1
at line 20 of function pierwiastki called by :
[x1,x2] = pierwiastki(0,2,4)

problem w tym, że skrypt ma 19 linijek;/
Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ