Zadanie ze stożka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kaczor79
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2018, 19:00
Płeć:

Zadanie ze stożka

Post autor: Kaczor79 »

1. Dany jest stożek o wysokości 16 cm i promieniu podstawy 8 cm. Płaszczyzna równoległa do podstawy stożka przecina ten stożek w odległości 3/4 wysokości od jego podstawy. Oblicz objętość mniejszej z brył powstałych z przecięcia stożka tą płaszczyzną.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Mniejszy stożek jest podobny do większego w skali \(\frac{1}{4}\), zatem ma promień podstawy 2 cm i wysokość 4 cm.
No to jego objętość wynosi \(V= \frac{\pi r^2 h}{3}= \frac{16\pi}{3}cm^3\)
ODPOWIEDZ