usunięcie niewymierności z mianownika

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

usunięcie niewymierności z mianownika

Post autor: Ichigo0 »

Należy usunąć niewymierność z mianownika.Nie wiem jakiego wzoru skróconego mnożenia użyto przy rozwiązywaniu tego zadania. \(\frac{x}{1-( \sqrt{3} - \sqrt{2})}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{x\cdot [1+( \sqrt{3}- \sqrt{2} )]}{[1-( \sqrt{3}- \sqrt{2})]\cdot [1+( \sqrt{3}- \sqrt{2} ) }= \frac{x(1+ \sqrt{3}- \sqrt{2} }{1-( \sqrt{3}- \sqrt{2})^2 }= \frac{c(1+ \sqrt{3}- \sqrt{2} }{1-(5-2 \sqrt{6}) }=\\= \frac{bez\;zmian}{2 \sqrt{6}-4 } \cdot \frac{2 \sqrt{6}+4 }{2 \sqrt{6}+4 }= \frac{x(1+ \sqrt{3}- \sqrt{2})(2 \sqrt{6}+4) }{24-16}=...\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ