trygonometria podstawa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
barmarpiga
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2016, 15:38
Płeć:

trygonometria podstawa

Post autor: barmarpiga »

mając sina x cosa = 0,25 oblicz sina - cosa

oże ktoś ma pomysł na łatwe rozwiązania dla podstawy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trygonometria podstawa

Post autor: radagast »

barmarpiga pisze:mając sina x cosa = 0,25 oblicz sina - cosa

oże ktoś ma pomysł na łatwe rozwiązania dla podstawy
\(\left(\sin a - \cos a \right)^2=\sin^2a-2\sin 2\cos a+\cos^2a=1- 2\sin 2\cos a= \frac{1}{2} \So \\
\sin a - \cos a= \frac{ \sqrt{2} }{2}\ \vee \ \sin a - \cos a= -\frac{ \sqrt{2} }{2}\)
ODPOWIEDZ