W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC podstawa AB ma długość 2, IACI=IBCI=x, AD jest wysokością. Przedstaw iloraz I PD I / I AP I jako funkcję zmiennej x i wyznacz dziedzinę tej funkcji, jeżeli P jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ABC.
W odpowiedzi mam wskazówki jakoby trzeba tu użyć podobieństwa trójkątów CEB i AEP a następnie ADB i CEB, ale nie mam pojęcia dlaczego są one podobne. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kwestie podobieństwa tych trójkątów w tym zadaniu proszę? Resztę potrafię rozwiązać, zagwozdkę mam tylko z tym podobieństwem, znam te własności kkk, bbb, kbk, ale nie potrafię ich tu użyć.
Podobieństwo trójkątów w zadaniu optymalizacyjnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
CE jest wysokością która przecina się w punkcie P z wysokością AD.
Trójkąty CEB i ADB są prostokątne i mają jeden kąt wspólny-to ten o wierzchołku B,stąd wniosek,że trzeci kąt w tych trójkątach jest 90-B.
podobieństwo wynika z cechy kkk.
Podobnie jest z trójkątami prostokątnymi CEP i CEB.Są prostokątne i mają równe kąty (kąt DAB=kąt ECB=90-B)
tu też jest cecha kkk.
Trójkąty CEB i ADB są prostokątne i mają jeden kąt wspólny-to ten o wierzchołku B,stąd wniosek,że trzeci kąt w tych trójkątach jest 90-B.
podobieństwo wynika z cechy kkk.
Podobnie jest z trójkątami prostokątnymi CEP i CEB.Są prostokątne i mają równe kąty (kąt DAB=kąt ECB=90-B)
tu też jest cecha kkk.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
A jeszcze dopytam, w odpowiedziach jest jakieś "ustalanie zakresu zmienności x (x>0) - trójkąt równoramienny ABC jest ostrokątny, gdy cosinus kąta y przy wierzchołku C jest liczbą dodatnią".
Totalnie nie wiem co to znaczy, nic mi nie świta. Czy to chodzi o ustalenie przy którym wierzchołku jest kąt ostry? To ma wgl jakiekolwiek znaczenie w tym zadaniu?
Totalnie nie wiem co to znaczy, nic mi nie świta. Czy to chodzi o ustalenie przy którym wierzchołku jest kąt ostry? To ma wgl jakiekolwiek znaczenie w tym zadaniu?