Wyznacz liczbę elementów zbioru \(A \cap B\) w zależności od parametru \(m\), jeśli
\(A =\) {\((x,y): y-x^2+4x=3\)} i \(B =\){\((x,y): y-|x-2|-m=0\)}.
Nie wiem za bardzo, jak się za to zabrać. Czy należy z tych dwóch równań zrobić układ równań, wtedy podstawić \(y\) i rozwiązać równanie rozbijając na dwa przypadki \(x \ge 2\) i \(x<2\)?
Zadanie ze zbiorem i parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
I.\(x \ge 2\)
\(m = x^2-5x+5\)
\(\Delta = 5\)
\(x_1 = \frac{5-\sqrt{5}}{2}\\
x_2 = \frac{5+\sqrt{5}}{2}\)
II. \(x<2\)
\(m = x^2-3x+1\)
\(\Delta = 5\)
\(x_1 = \frac{3-\sqrt{5}}{2}\\
x_2 = \frac{3+\sqrt{5}}{2}\)
Nie wiem, czy o to chodzi i co należy zrobić dalej... Proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego zadania.
\(m = x^2-5x+5\)
\(\Delta = 5\)
\(x_1 = \frac{5-\sqrt{5}}{2}\\
x_2 = \frac{5+\sqrt{5}}{2}\)
II. \(x<2\)
\(m = x^2-3x+1\)
\(\Delta = 5\)
\(x_1 = \frac{3-\sqrt{5}}{2}\\
x_2 = \frac{3+\sqrt{5}}{2}\)
Nie wiem, czy o to chodzi i co należy zrobić dalej... Proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego zadania.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Możesz narysować zbiór A,czyli wykres funkcji \(y=x^2-4x+3\;\;\;\;czyli\;\;\;y=(x-1)(x-3)\)
Zbiór B zależy od parametru m.
Narysuj wykres \(y=|x-2|\)
To jest B dla m=0
\(A \cap B\;\;\;\;ma\;\;\;2\;elementy\)
Tak będzie dla \(m\in (-1;+ \infty )\).
Przesuwaj łamaną y=|x-2| w górę i w dół...Obserwuj liczbę punktów wspólnych paraboli ,czyli
zbioru A ze zbiorem B zależnie od m.
Dla m=-1 będą 3 punkty wspólne.
Dla \(m\in(-\frac{5}{4};-1)\) będą 4 punkty wspólne ( Tu trzeba wykres w miarę dokładny i z większą jednostką,żeby policzyć ile ich jest)
Dla \(m=-\frac{5}{4}\) są dwa punkty wspólne.
Dla \(m\in (- \infty ;- \frac{5}{4})\) brak punktów wspólnych.
Zbiór B zależy od parametru m.
Narysuj wykres \(y=|x-2|\)
To jest B dla m=0
\(A \cap B\;\;\;\;ma\;\;\;2\;elementy\)
Tak będzie dla \(m\in (-1;+ \infty )\).
Przesuwaj łamaną y=|x-2| w górę i w dół...Obserwuj liczbę punktów wspólnych paraboli ,czyli
zbioru A ze zbiorem B zależnie od m.
Dla m=-1 będą 3 punkty wspólne.
Dla \(m\in(-\frac{5}{4};-1)\) będą 4 punkty wspólne ( Tu trzeba wykres w miarę dokładny i z większą jednostką,żeby policzyć ile ich jest)
Dla \(m=-\frac{5}{4}\) są dwa punkty wspólne.
Dla \(m\in (- \infty ;- \frac{5}{4})\) brak punktów wspólnych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Ok, z wykresu widać, że dla \(m \in (-1, + \infty )\) \(A \cap B\) ma \(2\) elementy.
Dla \(m=-1\) \(A \cap B\) ma \(3\) elementy.
Nie rozumiem tylko, skąd pojawiło się \(-\frac{5}{4}\). Widzę, że poniżej\(-1\) wykres zbioru \(B\) będzie miał jeszcze pewne punkty wspólne ze zbiorem \(A\), ale jak to obliczyć?