Miejsce zerowe pochodnej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Miejsce zerowe pochodnej

Post autor: Maturzysta2k18 »

Licząc pochodną w jednym z zadań optymalizacyjnych mam poprawnie zapisaną pochodną : 2 - 512/x^2
Dziedziną jest x>0
Miejscem zerowym jest oczywiście x=16, ale nie rozumiem dlaczego wykres "nie odbije się" właśnie w tym punkcie skoro z równania mamy x^2 = 256. To podwójny pierwiastek, więc dlaczego w odpowiedziach jest f'(x) < 0 dla x(0,16) i f'(x) > 0 dla x(16,nieskończoność)? Moim zdaniem powinno być f'(x) >0 dla x(0,16)v(16,nieskończoność).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(2- \frac{512}{x^2}=0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;x>0\\ \frac{2x^2-512}{x^2}=0\\x^2-256=0\\(x+16)(x-16)=0\;\;\;\;i\;\;\;\;x>0\\x=16\)
Gdybyś narysowała wykres pochodnej to byłaby parabola ramionami do góry o dwóch miejscach zerowych,ale Ty uwzględniasz dziedzinę...Nie ma pierwiastka dwukrotnego (podwójnego),ale są dwie liczby przeciwne,z których jedna jest spoza dziedziny.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

O raaany... Poczułem się jak w gimnazjum, w którym ludzie nie wiedzą że pierwiastkiem z 4 jest nie tylko 2 ale i -2... :D
Zaćmienie umysłu, dziękuję bardzo za pomoc! :D
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

Pierwiastkiem z 4 jest tylko 2
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Jakiś argument na poparcie Twej tezy :D?
ODPOWIEDZ