Prawdopodobieństwo

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: kitinap »

Z grupy 5 kobiet, 7 mężczyzn i 11 dzieci wylosowano jedną kobietę, jednego mężczyznę i jedno dziecko. Wylosowane osoby utworzyły zespół. Liczba wszystkich możliwych do utworzenia zespołów jest równa?
A. 23
B. 36
C. 350
D. 385
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

kitinap pisze:Z grupy 5 kobiet, 7 mężczyzn i 11 dzieci wylosowano jedną kobietę, jednego mężczyznę i jedno dziecko. Wylosowane osoby utworzyły zespół. Liczba wszystkich możliwych do utworzenia zespołów jest równa?
A. 23
B. 36
C. 350
D. 385
\({ 5\choose 1} \cdot {7 \choose 1} \cdot {11 \choose 1}=5 \cdot 7 \cdot 11=385\)
ODPOWIEDZ