Nierówność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Nierówność

Post autor: kitinap »

Najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą nierówność √2x - 1 > x jest?
A.1
B.2
C.3
D.4
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Post autor: smilodon »

\(\sqrt{2} x-1>x \\ \sqrt{2} x-x>1 \\ x( \sqrt{2} -1)>1 \\ x> \frac{1}{ \sqrt{2}-1 } \\ x> \sqrt{2} +1\)
Zatem odp C.
Polecam takie zadania samemu robić bo dłużej schodzi przepisanie treści
ODPOWIEDZ