Równanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Równanie

Post autor: kitinap »

Równanie -x^{2} + bx - 1 =0 z niewiadomą x nie ma pierwiastków rzeczywistych dla?
A. b∈(-2;2)
B. b∈(-∞;2)
C. b∈(-∞;-2)∪(2;+∞)
D. b = -2 lub b=2
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: kerajs »

kitinap pisze:Równanie -x^{2} + bx - 1 =0 z niewiadomą x nie ma pierwiastków rzeczywistych dla?
A. b∈(-2;2)
B. b∈(-∞;2)
C. b∈(-∞;-2)∪(2;+∞)
D. b = -2 lub b=2
\(\Delta<0\\
b^2-4<0\\
b \in \left( -2,2\right)\)
ODPOWIEDZ