Wartość największa i najmniejsza funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Olivier1998
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2017, 12:18
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wartość największa i najmniejsza funkcji

Post autor: Olivier1998 »

Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w podanym przedziale.

F(x)=\(\frac{x}{2}\)+\(\frac{2}{x}\) w przedziale <1,3>

Próbowałem tak, ale nie mam maksimum
https://iv.pl/images/66364124631254839248.jpeg
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Post autor: smilodon »

Aby wyznaczyć największą lub najmniejszą wartość funkcji w przedziale domkniętym <a,b> należy:
1) wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji w tym przedziale
2) obliczyć wartości funkcji na końcach przedziału <a,b>, czyli f(a), f(b)
3) wybrać najmniejszą i największą wartość z wyznaczonych wyżej liczb
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wartość największa i najmniejsza funkcji

Post autor: korki_fizyka »

Olivier1998 pisze:Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w podanym przedziale.

F(x)=\(\frac{x}{2}\)+\(\frac{2}{x}\) w przedziale <1,3>

Próbowałem tak, ale nie mam maksimum
https://iv.pl/images/66364124631254839248.jpeg
Największa wartość funkcji znajduje się na końcu przedziału. Podstaw i sprawdź.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ