Obliczanie pochodnych

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Obliczanie pochodnych

Post autor: Wykos »

Jak postępuje w tych przypadkach?: \(\)
\(f(x)=(5+x)( \sqrt{25-x^2})\)
\(f(x)= \frac{ \pi }{3}* \sqrt{25r^4-r^6}\)

W obu zastosować wzór na pochodną iloczynu? \((f*g)'=f'g+fg'\)
to \(\frac{ \pi }{3}\) też uwzględniam podczas liczenia? Czy nie patrzę na to ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Obliczanie pochodnych

Post autor: kerajs »

Wykos pisze: \(f(x)=(5+x)( \sqrt{25-x^2})\)
\(f'=\sqrt{25-x^2}+(5+x)\frac{1}{2\sqrt{25-x^2}}\cdot (-2x)\)
Wykos pisze:
\(f(x)= \frac{ \pi }{3}* \sqrt{25r^4-r^6}\)
\(f'(x)=0\\
f'(r)=\frac{ \pi }{3}\cdot \frac{1}{2\sqrt{25r^4-r^6}}\cdot (100r^3-6r^5)\)
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Wykos »

Kerajs, skąd wyczarowujesz \((-2x)\) oraz \((100r^3-6r^5)\)?
Korzystam z \(( \sqrt{x})'= \frac{1}{2 \sqrt{x} }\) i nie widzę skąd to się bierze, proszę o jakieś uzasadnienie :?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tu masz także pochodne złożone:
\((f[g(x)])'=f'[g(x)] \cdot g'(x)\)
np:
\(( \sqrt{x^3+x} )'= \frac{1}{2\sqrt{x^3+x}} \cdot (x^3+x)'=...\)
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Wykos »

Ehh, nikt mi o tym nie powiedział jak dotąd:(
To z tym przykładem z pierwiastkiem, jeśli pod pierwiastkiem jest \(\sqrt{2x}\)tylko to wtedy uzywam zwyklego wzoru, a jak mam \(\sqrt{x-1}\) to uzywam tego co ty podałes?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

do pewnych rzeczy musisz sam dojść używając swojego..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((\sqrt{f(x)})'= \frac{1}{2\sqrt{f(x)}} \cdot f'(x) \\
( \sqrt{2x})' = \frac{1}{2\sqrt{2x}} \cdot 2\\
( \sqrt{x-1})' = \frac{1}{2\sqrt{x-1}} \cdot 1\)
ODPOWIEDZ