Różnica we wzorach na pochodne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Różnica we wzorach na pochodne

Post autor: Wykos »

Jaka jest różnica między tymi dwoma wzorami?

1. \((\frac{a}{x} )'=- \frac{a}{x^2}\)
2. \([ \frac{f(x)}{g(x)}]'= \frac{f(x)'g(x)-f(x)g(x)'}{[g(x)]^2}\)

Gdy przychodzi mi w trakcie zadania obliczenie pochodnej z ułamka, to nie mam pojęcia który wzór powinienem użyć, jaka jest na to zasada? To i to jest ułamek, oraz tu i tu ta pochodna ma być z całości ułamka. Pomocy:(
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: VirtualUser »

Oba są w porządku, tylko ten drugi jest ogólnym. Zauważ, że pierwszy wzór wynika z drugiego.
Podstaw za \(g(x) \to x\) a za \(f(x) \to a\) i zobaczysz co się stanie.
a-jakaś stała np. \(a = 5\)
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Wykos »

Faktycznie, wychodzi to samo :idea: :idea: :idea: Dziękuję :mrgreen:
ODPOWIEDZ