Witam.
Zatanawia mnie dlaczego w niektórych zadaniach po użyciu kombinacji do obliczenia danego zbioru należy dodawać te kombinacje, a nie je mnożyć. Od czego zależy to, że się je mnoży, a od czego, że dodaje?
Dodatkowo chciałbym spytać czy ktoś mógłby mi w jakiś najprostszy sposób wytłumaczyć kiedy należy używać której metody liczenia ilości zdarzeń w zbiorze, kiedy kombinacji, kiedy permutacji, kiedy wariacji z powtórzeniami, a kiedy bez powtórzeń? Definicje znam, szukałem w internecie prostego wyjaśnienia, ale dalej mi się bardzo mylą przy zadaniach.
PS. Czy wariacja bez powtórzeń to taka jakby inna permutacja? Np. 7*6*5*4*3? (Znam wzór, wygląda jak kombinacja tylko bez k! w mianowniku, ale jestem ciekawy czy to jakby to samo).
Edit. I dlaczego mając zadanie "6 pasażerów pociągu wysiada na 5 przystankach. Na ile sposób mogą wysiąść?" wychodzi wynik 5^6 a nie 6^5? Od czego zależy która liczba jest jako potęga?
Z góry baaaardzo dziękuję za wszelką chęć pomocy!
Prawdopodobieństwo - kiedy używać której metody?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Permutacja to uporządkowanie wszystkich elementów zbioru.
Wariacja bez powtórzeń,to wybranie podzbioru i jego uporządkowanie.Wybranie podzbioru to kombinacja,uporządkowanie to permutacja,ale dotyczy podzbioru,więc wariacja bez powtórzeń.
5 przystanków i 6 pasażerów.
Pasażer ma do wyboru przystanki
Każdy pasażer ma do wyboru 5 przystanków
Zgodnie z regułą mnożenia jest \(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=5^6\) możliwości wysiadania.
Wariacja bez powtórzeń,to wybranie podzbioru i jego uporządkowanie.Wybranie podzbioru to kombinacja,uporządkowanie to permutacja,ale dotyczy podzbioru,więc wariacja bez powtórzeń.
5 przystanków i 6 pasażerów.
Pasażer ma do wyboru przystanki
Każdy pasażer ma do wyboru 5 przystanków
Zgodnie z regułą mnożenia jest \(5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5 \cdot 5=5^6\) możliwości wysiadania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.