Prosze o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

Sześcian przecieto płaszczyzną przechodzaca przez dwie równoległe przekatne dolnej i górnej podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest równe 16.Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Krawędź sześcianu ---a
Przekątna podstawy =\(a\sqrt{2}\)
Pole przekroju
\(P_p=a\sqrt{2}\cdot a=a^2\sqrt{2}=16\\a^2= \frac{16}{ \sqrt{2} }\\a^2= \frac{16 \sqrt{2} }{2}=8 \sqrt{2}\)
Pole powierzchni całkowitej
\(P_c=6a^2=6 \cdot 8 \sqrt{2}=48 \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

Bardzo dziękuję .
ODPOWIEDZ