Prosze o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja paula123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 01 sty 2018, 13:51
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prosze o pomoc

Post autor: Ja paula123 »

Oblicz miarę kąta rozwarcie stazka , ktorego srednica podstawy wynosi 12cm ; wysokosc stazka ma dlugosc \(2 \sqrt{3}\) cm.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_253.jpg
ScreenHunter_253.jpg (7.32 KiB) Przejrzano 954 razy
\(\tg \frac{ \alpha }{2}= \frac{6}{2 \sqrt{3} }= \sqrt{3} =\tg \frac{ \pi }{3} \So \alpha = \frac{2}{3} \pi =120^ \circ\)
ODPOWIEDZ