Zadanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
w_p
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Zadanie

Post autor: w_p »

Bardzo proszę o pomoc

Liczba \(\frac{(m-1)^{2017}+1}{m}\) gdzie m należy do całkowitych dodatnich jest:
a.liczbą całkowitą
b.liczbą pierwszą
c.liczbą parzystą
d.liczbą całkowitą dodatnią
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{(m-1)^{2017}+1}{m}= \frac{ \left[ (m-1)+1\right] \left[ (m-1)^{2016}-(m-1)^{2015}+(m-1)^{2014}-(m-1)^{2013}+...+(m-1)^{2}-(m-1)^{1}+1\right] }{m}= \\= (m-1)^{2016}-(m-1)^{2015}+(m-1)^{2014}-(m-1)^{2013}+...+(m-1)^{2}-(m-1)^{1}+1\)
ODPOWIEDZ