Planimetria - dwa styczne okręgi (dowód)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Planimetria - dwa styczne okręgi (dowód)

Post autor: Maturzysta2k18 »

Zadanie 12.


Obrazek


Doszedłem praktycznie do końca - mam wyznaczone pole tej zacieniowanej figury [r^2(3_/3 - pi)]/3, ale nie rozumiem co mam zrobić dalej, pole koła to oczywiście pi*r^2, ale co dalej?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Masz:
\(P= \frac{r^2(3 \sqrt{3} -\pi}{3}\)
wystarczy przekształcić:
\(r^2= \frac{3P}{3 \sqrt{3} -\pi}\)
pomnożyć obustronnie przez pi
\(\pi r^2= \frac{3P\pi}{3 \sqrt{3} -\pi}\)
a dostaniesz tezę
\(P_{o}=\pi r^2= \frac{3P\pi}{3 \sqrt{3} -\pi}\)
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Aaa... Okej dziękuję bardzo :)!
ODPOWIEDZ