W sklepie znajduje się 50 par spodni, wśród których 12 par jest o długości 1,2m każda. Pozostałe spodnie maja długość 1,24m i 1,3m. Średnia długość wszystkich spodni w tym sklepie jest rowna 1,264m. Wobec tego stosunek liczby spodni o długości 1,24m do liczby spodni o długości 1,3m jest równy?
5:14 jest poprawną odpowiedzią
Statystyka długość spodni
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
x ---liczba spodni o dł.1,24 m
38-x---liczba spodni dł.1,3 m
12 -----liczba spodni dł.1,2 m
\(\frac{1,24x+1,3(38-x)+12 \cdot 1,2}{50}=1,264\;/ \cdot 50\)
\(1,24x+49,4-1,3x+14,4=63,2\\0,6=0,06x\\x=10\\38-x=28\)
\(\frac{x}{38-x}= \frac{10}{28}= \frac{5}{14}\)
38-x---liczba spodni dł.1,3 m
12 -----liczba spodni dł.1,2 m
\(\frac{1,24x+1,3(38-x)+12 \cdot 1,2}{50}=1,264\;/ \cdot 50\)
\(1,24x+49,4-1,3x+14,4=63,2\\0,6=0,06x\\x=10\\38-x=28\)
\(\frac{x}{38-x}= \frac{10}{28}= \frac{5}{14}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć: