Współrzędne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Współrzędne

Post autor: Karp_1_ »

Ile punktów o obu współrzędnych całkowitych należy do wykresu funkcji f(x)= \frac{x+3}{x-3}
A.3 B.4 C.6 D.8
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=\frac{x+3}{x-3}=\frac{x-3+6}{x-3}=\frac{x-3}{x-3}+\frac{6}{x-3}\\
f(x)=1+\frac{6}{x-3}\\
x\neq 3\)

wartości będą całkowite, jeśli x-3 będzie dzielnikiem 6
\(x-3\in\{1,-1,2,-2,3,-3,6,-6\}\\
x\in \{4,2,5,1,6,0,9,-3\}\)

odp. D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

A dlaczego x-3+?
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

Sorki x-3+6
Karp_1_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 paź 2017, 16:49
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: Karp_1_ »

W ogóle tego nie rozumiem :(
ODPOWIEDZ