Promień okręgu opisanego na czworokącie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Promień okręgu opisanego na czworokącie

Post autor: Maturzysta2k18 »

W okrąg o środku O wpisano czworokąt ABCD że AB=8 i BC=4 Oblicz promień tego okręgu jeżeli kąt miedzy promieniami AO i CO ma miarę 120 stopni.

W odp. wynik jest (4_/21)/3, a mi wychodzi 4.
Dodam tylko, że używam podwójnego twierdzenia cosinusow w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Tu trzeba rozważyć dwa przypadki
1. B leży na dłuższym łuku AC - to Twoje rozwiązanie
2. B leży na krótszym łuku AC
\(|AC|^2=8^2+4^2-2\cdot 8\cdot 4\cdot \cos 120^{\circ}\\
|AC|^2=112\\
112=R^2+R^2-2R^2\cos 120^{\circ}\\
112=3R^2\\
R=\frac{4\sqrt{21}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Chyba złapałem o co chodzi - tak jakby spojrzeć na drugi kąt, który tworzą promienie = 240°. Ale nie rozumiem dlaczego w tym drugim przypadku długości boków są takie same jak w pierwszym przypadku. Przecież bierzemy wtedy dwa boki, których długości nie znamy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Maturzysta2k18 pisze:Chyba złapałem o co chodzi - tak jakby spojrzeć na drugi kąt, który tworzą promienie = 240°. Ale nie rozumiem dlaczego w tym drugim przypadku długości boków są takie same jak w pierwszym przypadku. Przecież bierzemy wtedy dwa boki, których długości nie znamy.
Znamy
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (16.42 KiB) Przejrzano 3660 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Czworokąt jest opisany na okręgu (okrąg jest wpisany w czworokąt),a wtedy suma przeciwległych boków czworokąta jest stała.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Eresh narysowałaś dwa boki, a dwa pozostałe nie mają żadnej miary i nie znamy jej z twierdzenia o wpisaniu w okrąg, bo to tak jakby oznaczyć je x, y i napisać x+8=y+4, czy to nam coś daje? Dalej nie rozumiem :(.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Maturzysta2k18 pisze:Eresh narysowałaś dwa boki, a dwa pozostałe nie mają żadnej miary i nie znamy jej z twierdzenia o wpisaniu w okrąg, bo to tak jakby oznaczyć je x, y i napisać x+8=y+4, czy to nam coś daje? Dalej nie rozumiem :(.
Dwa razy twierdzenie cosinusów: dla trójkąta ACB (wyliczam długość boku AC) i dla trójkąta ACO - wyliczam długość promienia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

A dobra, rozumiem jednak. To tak jakby zmienić tylko bok B z bokiem D i wtedy mamy ten drugi przypadek. Zadania z dwoma rozwiązaniami są bardzo wymagające ehh :D... Swoją drogą w odpowiedziach jest tylko jeden wariant, tego z R = 4 nie ma. Ale to pewnie błąd wydawnictwa.
Dziękuję za pomoc :).
ODPOWIEDZ