Długość boku trójkąta jako funkcja kąta alfa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Długość boku trójkąta jako funkcja kąta alfa

Post autor: Maturzysta2k18 »

W trójkącie ABC dane są kąt CAB = alfa, kąt ABC = 2 alfa, AB = 10. Zapisz długość boku BC jako funkcję kąta alfa. Podaj dziedzinę tej funkcji.

Funkcja dobrze mi wyszła : x = f(alfa) = 10sinalfa/sin3alfa

Ale dziedzina ma być alfa€(0,60°), a mi wychodzi po prostu alfa€ R - {60°}.
Czy to chodzi o to, że dwa kąty przy jednym boku trójkąta nie mogą być większe niż 180°? Czyli 0° < alfa + 2alfa < 180°?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Długość boku trójkąta jako funkcja kąta alfa

Post autor: eresh »

Maturzysta2k18 pisze: Czy to chodzi o to, że dwa kąty przy jednym boku trójkąta nie mogą być większe niż 180°? Czyli 0° < alfa + 2alfa < 180°?
tak :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pośrednio tak. Ale prościej zauważyć , że każdy z kątów tego trójkąta jest większy od 0 i mniejszy od 180.
Czyli: \(\begin{cases} 0< \alpha <180 \\0< 2\alpha <180\\0<180-3 \alpha <180 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ