Logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Logarytmy

Post autor: Kowal1998 »

Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności \(x^{4}\)-\(2x^{3}\)+8x-16<0 Sprawdź, czy liczby a=(\(\log_{2}6\))^{2} - \(\log_{2}6\)*\(\log_{2}3\), b=\(\log5^{2}\)- \(\log^{2}5\)
należą do zbioru A

Ja próbowałem to zrobić tak:

Obrazek

Obrazek
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest dobrze.
Zbiór A możesz zapisać
\(A=(-2;2)\\A=(log10^{-2};log10^2)=(log \frac{1}{100};log100)\)
Po takim zapisie łatwo stwierdzić,że b należy do zbioru A.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ