RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Losujemy jedną liczbę spośród 1,2,3...,20 . Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to liczba podzielna przez 2 lub przez 3.
Proszę !!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest 20 liczb,wśród nich 10 podzielnych przez 2 i 6 podzielnych przez 3,ale trzy liczby 6,12,18 są liczone dwukrotnie,
bo są wśród podzielnych przez 2 i wśród podzielnych przez 3.
\(| \Omega |=20\\|A|=10+6-3=13\\P(A)= \frac{13}{20}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: nicola01 »

Dziękuję Ci bardzo :)
ODPOWIEDZ