RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Wypisz wyniki sprzyjające A-za pierwszym wypadł orzeł, B-za drugim razem wypadł orzeł ,C- wypadały co najmniej 2 orły ,D- wypadły co najwyżej 2 reszki. Oblicz prawdopodobieństwo powyższych wydarzeń.

Proszę !!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(A= \left\{ooo;oor;oro;orr \right\}\\P(A)= \frac{4}{8}= \frac{1}{2}\\ B= \left\{ ooo;roo;ror;oor\right\}\\P(B)= \frac{1}{2} \\C= \left\{ ooo;oor;oro;roo\right\}\\P(C)= \frac{1}{2} \\D= \left\{ ooo;roo;oro;oor;rro;ror;orr\right\}\\P(D)= \frac{7}{8}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ