RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA PROSZĘ O POMOC

Post autor: nicola01 »

Na loterii jest 60 losów, w tym 12 wygrywające. Kupujemy 1 los.
a) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to los wygrywający.
b) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to los wygrywający, jeśli przed nami kupiono już 4 losy i były to losy wygrywające.

Proszę o pomoc kochani :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(P(A)= \frac{12}{60}= \frac{1}{5}\)
b)
Kupiono 4 losy wygrywające,zostało 56 losów w tym 8 wygrywających
\(P(B)= \frac{8}{56}= \frac{1}{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ