czy to jest poprawnie?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

czy to jest poprawnie?

Post autor: lukash-17 »

\(- \frac{1+3t}{3} =- \frac{1}{3} + \frac{3t}{3} =- \frac{1}{3}+ 1*t=- \frac{1}{3}+t\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: czy to jest poprawnie?

Post autor: kerajs »

Nie.
\(- \frac{1+3t}{3} =- \frac{1}{3} -t\)
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Post autor: lukash-17 »

dla czego -t?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Bo ten minus stał przed CAŁYM ułamkiem. Można go dołączyć do licznika albo do mianownika, jeśli to ci pomoże w ogarnięciu.
Jeśli do licznika, to \(-(1+3t)=-1-3t\). Jeśli do mianownika, to \(\frac{1+3t}{-3}=...\) sam wiesz ile.
ODPOWIEDZ