Pomocy - logarytmy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czarlunia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2017, 17:48
Płeć:

Pomocy - logarytmy

Post autor: Czarlunia »

Oblicz log3 27 − log3 1 dzielone przez 3−2 * 3 do potęgi 8.  PS. −2 jest do potęgi oraz 27 i 1 również jest do potęgi.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{\log_327-\log_31}{3-2 \cdot 3^8} = \frac{3-0}{3(1-2 \cdot 3^7)}= \frac{1}{1-2 \cdot 3^7}\)
Czarlunia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2017, 17:48
Płeć:

Re: Pomocy - logarytmy

Post autor: Czarlunia »

Dziękuję serdecznie za pomoc. ;) czy mogłabym prosić o wytłumaczenie, czyli skąd się wzięło to i to etc., w sensie takim, żebym w razie czego wiedziała co i jak, gdybym musiała tłumaczyć. Proszę o pomoc, jeszcze raz dziękuję! :)
ODPOWIEDZ