Geometria analityczna - zadanie z parametrem 3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
Geometria analityczna - zadanie z parametrem 3
Dla jakich wartości parametru a proste 3x + ay + 1 =0 i ax +3 y - 1 =0 maja jeden punkt wspólny należący do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
W odpowiedziach jest a € (- \infty , 3) - {-3}
A mi wychodzi to samo, ale bez wyłączenia -3. Wygląda to na cyfrę wyłączona z dziedziny, ale jak dla mnie dziedzina to R - {3} .
W odpowiedziach jest a € (- \infty , 3) - {-3}
A mi wychodzi to samo, ale bez wyłączenia -3. Wygląda to na cyfrę wyłączona z dziedziny, ale jak dla mnie dziedzina to R - {3} .
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}3x+ay=-1\\ax+3y=1\end{cases}\\
W= \begin{vmatrix} 3&a\\a&3\end{vmatrix}=(3-a)(3+a)\\
W_x= \begin{vmatrix}-1&a\\ 1&3\end{vmatrix}=-3-a=-(3+a)\\
W_y= \begin{vmatrix} 3&a\\-1&1\end{vmatrix}=3+a\\
\begin{cases}x= \frac{-(3+a)}{(3+a)(3-a)}\\y=\frac{3+a}{(3+a)(3-a)}\end{cases}\\\)
układ ma mieć jedno rozwiązanie, takie że \(x<0\;\; \wedge\;\; y>0\)
1. \(a\neq -3\) wtedy układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
2. \(a\neq 3\) - wtedy układ jest sprzeczny
3. x<0
\(\frac{-(3+a)}{(3+a)(3-a)}<0\\
\frac{-1}{3-a}<0\\
3-a>0\\
a<3\)
4. y>0
\(\frac{3+a}{(3+a)(3-a)}>0\\
\frac{1}{3-a}>0\\
3-a>0\\
a<3\)
Odp. \(a\in (-\infty, 3)\setminus\{-3\}\)
W= \begin{vmatrix} 3&a\\a&3\end{vmatrix}=(3-a)(3+a)\\
W_x= \begin{vmatrix}-1&a\\ 1&3\end{vmatrix}=-3-a=-(3+a)\\
W_y= \begin{vmatrix} 3&a\\-1&1\end{vmatrix}=3+a\\
\begin{cases}x= \frac{-(3+a)}{(3+a)(3-a)}\\y=\frac{3+a}{(3+a)(3-a)}\end{cases}\\\)
układ ma mieć jedno rozwiązanie, takie że \(x<0\;\; \wedge\;\; y>0\)
1. \(a\neq -3\) wtedy układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
2. \(a\neq 3\) - wtedy układ jest sprzeczny
3. x<0
\(\frac{-(3+a)}{(3+a)(3-a)}<0\\
\frac{-1}{3-a}<0\\
3-a>0\\
a<3\)
4. y>0
\(\frac{3+a}{(3+a)(3-a)}>0\\
\frac{1}{3-a}>0\\
3-a>0\\
a<3\)
Odp. \(a\in (-\infty, 3)\setminus\{-3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
A mógłbym Cię prosić o wytłumaczenie dokładniejsze wątku {-3}? Bo mając ten układ równań z wyznaczonym x i y można przecież skrócić mianownik z licznikiem i zostajemy z 1 w liczniku, więc jak to się ma do -3, która daje nam nieskończenie wiele rozwiązań? Nie rozumiem tego .
To tak jakby mieć jakiekolwiek inne równanie i pomnożyć je np. przez (x-3)/(x-3) czyli de facto 1, więc to chyba nie zmienia naszej dziedziny? Tak to odbieram.
To tak jakby mieć jakiekolwiek inne równanie i pomnożyć je np. przez (x-3)/(x-3) czyli de facto 1, więc to chyba nie zmienia naszej dziedziny? Tak to odbieram.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
rzuć okiem na tabelkę na dole:Maturzysta2k18 pisze:A mógłbym Cię prosić o wytłumaczenie dokładniejsze wątku {-3}? Bo mając ten układ równań z wyznaczonym x i y można przecież skrócić mianownik z licznikiem i zostajemy z 1 w liczniku, więc jak to się ma do -3, która daje nam nieskończenie wiele rozwiązań? Nie rozumiem tego .
To tak jakby mieć jakiekolwiek inne równanie i pomnożyć je np. przez (x-3)/(x-3) czyli de facto 1, więc to chyba nie zmienia naszej dziedziny? Tak to odbieram.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82a ... 3wna%C5%84
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dla \(a=-3\) proste mają równania:
\(pierwsza\;\;\;\;\;\;\;3x-3y+1=0\;\;\;\;\;druga\;\;\;\;-3x+3y-1=0\)
Jak łatwo zauważyć równania są tożsame(równoważne),czyli przedstawiają tę samą prostą.
W zadaniu chodziło o dwie proste przecinające się w jednym punkcie.
Dlatego a=-3 wykluczasz.
\(pierwsza\;\;\;\;\;\;\;3x-3y+1=0\;\;\;\;\;druga\;\;\;\;-3x+3y-1=0\)
Jak łatwo zauważyć równania są tożsame(równoważne),czyli przedstawiają tę samą prostą.
W zadaniu chodziło o dwie proste przecinające się w jednym punkcie.
Dlatego a=-3 wykluczasz.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
A czy pokusiłby się ktoś o policzenie tego zadania metodą układów równań i podstawiania? Bo metodą wyznacznikową faktycznie wychodzi, ale nie wiem dlaczego w metodzie podstawiania, której najczęściej używam, mi nie wychodzi. Nie widzę w tej metodzie momentu, w którym trzeba wykluczyć (-3) z dziedziny. Rozumiem dlaczego trzeba to zrobić, ale w samym zapisie algebraicznym tego nie widzę.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}3x+ay=-1\\ax+3y=1\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\3x+a\frac{1-ax}{3}=-1\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\9x+a-a^2x=-3\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\(9-a^2)x+3+a=0\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\(3+a)(3-a)x+3+a=0\end{cases}\)
drugie równanie można podzielić przez x+3, pod warunkiem , że to nie jest 0 czyli.... no i masz swoją metodą to samo
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\3x+a\frac{1-ax}{3}=-1\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\9x+a-a^2x=-3\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\(9-a^2)x+3+a=0\end{cases}\)
\(\begin{cases}y= \frac{1-ax}{3}\\(3+a)(3-a)x+3+a=0\end{cases}\)
drugie równanie można podzielić przez x+3, pod warunkiem , że to nie jest 0 czyli.... no i masz swoją metodą to samo
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć: