Rozwiązywanie nierówności a dziedzina

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Rozwiązywanie nierówności a dziedzina

Post autor: Maturzysta2k18 »

Mając nierówność :
(1-m)/(m+2) >= 0 (większe równe zeru)
Musimy wykluczyć z dziedziny m=2. Pytanie brzmi dlaczego przy rozwiązywaniu tego przykładu i rysowaniu wykresu nierówności zaznaczamy na osi tylko m=1 zamalowanym kółeczkiem, a m=2 całkowicie pomijamy? Skoro jest wykluczone z dziedziny to chyba powinno zostać odnotowane na osi, ale zostać zaznaczonym pustym kółeczkiem?

Wynik w odpowiedziach < - 1/2 ; 1 >
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

Wykluczamy m=-2
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Oj coś pokopałaś Maturzystko. Pomijam już to nieszczęsne \(-2\), nie wiadomo czy pomyłka w nierówności, czy w minusie.

Najprawdopodobniej nierówność była dwustronna \(0\le \frac{1-m}{m+2} \le 1\). Może to kawałek jakiegoś większego zadania - cholera wie. Wtedy odpowiedź jaką podajesz byłaby OK. Oj, ogarnij się maturzystko 2k18 i powodzenia. :wink:

P.S. Zadaj sobie deczko trudu, żeby zadanie pisać w LaTeX'u.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Jestem maturzystą ziomek i nie mam pojęcia o czym mówisz w pierwszym akapicie. Nierówność była faktycznie dwustronna i to dokładnie taka jaką napisałeś. A treść zadania brzmi :
Dla jakich wartości parametru m prosta y = mx + m + 1 ma dokładnie jeden punkt wspólny z odcinkiem łączącym punkty A(1,0) i B(0,2)?
Sposób rozwiązania zadania rozumiem, nie rozumiem jedynie tej nierówności.

PS. Ten Latex jest strasznie niewygodny na telefonie, wpisywanie tych komend czy jak to nazwać jest okropne :(.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Są rzeczy, z których nierozumieniem musisz się pogodzić, ziomek.
Powodzenia i na przyszłość podawaj całą treść - jak chcesz pomocy, pomóż pomagającym.
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Wyjątkowo niemiły z ciebie człowiek. Pozwolę sobie zacytować - "ogarnij się i powodzenia".
ODPOWIEDZ