Oblicz pierwiastki z danych liczb...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Malw
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 06 sty 2014, 14:41
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Oblicz pierwiastki z danych liczb...

Post autor: Malw »

Witam.
Potrzebuję pomocy w kilku przykładach.
Mam obliczyć pierwiastki, dla przykładu umieszczam jeden przykład jak to powinno wyglądać.
Przykład:
\(41,569219 = 24 \sqrt{3}\)
Nie radzę sobie z następującymi przykładami:
a) 140,957303 =
b) 35,355339 =
c) 49,497475 =
d) 42,426407 =
e) 74,161985 =

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2018, 20:41 przez Malw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jakie wykładniki, co ty pleciesz?
W liczbie \(12^5\) liczba 5 jest wykładnikiem.
Twoje zadanie nie ma z wykładnikami NIC WSPÓLNEGO jak chyba widzisz.
Malw
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 06 sty 2014, 14:41
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: Malw »

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Może ja coś pokręciłam z nazewnictwem tego, w takim razie jak zrobić to aby było w takiej postaci pierwiastka, tak jak zrobił to profesor na tym przykładzie co napisałam?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(35,355339^2=1249,99999\)
\(1250:50=25 \So \sqrt{1250}=\sqrt{25\cdot25\cdot2}=25\sqrt2\)
Sprawdź: \(25\sqrt2\approx35,355339\)
ODPOWIEDZ