Liczenie granic
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
Liczenie granic
Lim (x^4 + x^3/3 - 6)
x-> minus nieskończoność
Trzeba obliczyć granicę. W mianowniku nic nie ma, więc co wyciągnąć przed nawias? Teoretycznie mógłbym podstawić od razu minus nieskończoność za x, ale wtedy wychodzi nieskończoność minus nieskończoność czyli 0 chyba, a w odpowiedzi jest nieskonczość.
x-> minus nieskończoność
Trzeba obliczyć granicę. W mianowniku nic nie ma, więc co wyciągnąć przed nawias? Teoretycznie mógłbym podstawić od razu minus nieskończoność za x, ale wtedy wychodzi nieskończoność minus nieskończoność czyli 0 chyba, a w odpowiedzi jest nieskonczość.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Liczenie granic
Wyciągnij \(x^4\) przed nawias i zobaczysz co się stanie.Maturzysta2k18 pisze:Lim (x^4 + x^3/3 - 6)
x-> minus nieskończoność
Trzeba obliczyć granicę. W mianowniku nic nie ma, więc co wyciągnąć przed nawias? Teoretycznie mógłbym podstawić od razu minus nieskończoność za x, ale wtedy wychodzi nieskończoność minus nieskończoność czyli 0 chyba, a w odpowiedzi jest nieskonczość.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
\(\Lim_{x\to 0 }\) \(( \frac{1}{x^2}\) - \(\frac{x-2}{x^3-x} ]\)
To ten przykład z mojego 2 postu.
To ten przykład z mojego 2 postu.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2017, 19:48 przez Maturzysta2k18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
\(\Lim_{x\to 0^- }( \frac{1}{x^2}-\frac{x-2}{x^3-x} )=\Lim_{x\to 0^- } \frac{1}{x} ( \frac{1}{x}-\frac{x-2}{x^2-1} )=- \infty (- \infty -2)=+ \infty\)Maturzysta2k18 pisze:\(\Lim_{x\to 0 }\) \(( \frac{1}{x^2}\) - \(\frac{x-2}{x^3-x} ]\)
To ten przykład z mojego 2 postu.
\(\Lim_{x\to 0^+ }( \frac{1}{x^2}-\frac{x-2}{x^3-x} )=\Lim_{x\to 0^+ } \frac{1}{x} ( \frac{1}{x}-\frac{x-2}{x^2-1} )=+ \infty (+\infty -2)=+ \infty\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć:
- lambdag
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
Tak trzeba liczyć granice prawo i lewo stronne, bo wtedy udowodnisz..
Możesz zrobić to też tak..
\(\Lim_{x\to 0} \frac{x^3-x}{(x^2)(x^3-x)} - \frac{(x-2)(x^2)}{(x^3-x)(x^2)}\)
To jak przekształcimy otrzymamy coś takiego
\(\Lim_{x\to 0} \frac{2x-1}{x(x^3-x)}\)
Gdy podstawimy 0 to wyjdzie nam takie coś \(\frac{-1}{0}\) no to robimy granice lewo i prawostronne, rysujemy wykres mianownika..
W mianowniku jest x^2(x^2-1) czyli 0 z prawej i lewej strony będą do takie same jakby to tak powiedzieć czyli obie granice będą również takie same, czyli ostatecznie wychodzi że ta funkcja ma granice..
Możesz zrobić to też tak..
\(\Lim_{x\to 0} \frac{x^3-x}{(x^2)(x^3-x)} - \frac{(x-2)(x^2)}{(x^3-x)(x^2)}\)
To jak przekształcimy otrzymamy coś takiego
\(\Lim_{x\to 0} \frac{2x-1}{x(x^3-x)}\)
Gdy podstawimy 0 to wyjdzie nam takie coś \(\frac{-1}{0}\) no to robimy granice lewo i prawostronne, rysujemy wykres mianownika..
W mianowniku jest x^2(x^2-1) czyli 0 z prawej i lewej strony będą do takie same jakby to tak powiedzieć czyli obie granice będą również takie same, czyli ostatecznie wychodzi że ta funkcja ma granice..
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
- Podziękowania: 83 razy
- Płeć: