Nierówności - pytanie ogólne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Nierówności - pytanie ogólne

Post autor: Maturzysta2k18 »

Czy nierówność 6/p < 2 można po prostu pomnożyć razy p? Jeśli tak to skąd wiemy, że p nie jest akurat równe 0 albo nie jest ujemne (to powodowałoby odwrócenie znaku nierówności).

Z kolei rozwiązując inny przykład :
(p-4 / p+2) +1 > 0
Dochodzę do momentu (2p-2)(p+2) > 0, robię równanie pomocnicze i wychodzi, że p =1 lub p = -2, ale druga odpowiedź nie należy do dziedziny. Czy w tej sytuacji rysując tę taką oś nierówności należy zaznaczyć -2 na osi? Czy sama 1?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Nierówności - pytanie ogólne

Post autor: kerajs »

Maturzysta2k18 pisze:Czy nierówność 6/p < 2 można po prostu pomnożyć razy p? Jeśli tak to skąd wiemy, że p nie jest akurat równe 0 albo nie jest ujemne (to powodowałoby odwrócenie znaku nierówności).
Zapis:
\(\frac{2}{p}<2\)
wymusza założenie (dziedzinę nierówności): \(p \neq 0\).
Nie można mnożyć nierówności bęz znajomości znaku lub założenia o znaku wyrażenia przez które mnożysz.
Hint:
Ale zawsze możesz pomnożyć przez kwadrat tego wyrażenia bo jest on zawsze dodatni (zerem nie może być z dziedziny nierówności)
Maturzysta2k18 pisze:Z kolei rozwiązując inny przykład :
(p-4 / p+2) +1 > 0
Dochodzę do momentu (2p-2)(p+2) > 0, robię równanie pomocnicze i wychodzi, że p =1 lub p = -2, ale druga odpowiedź nie należy do dziedziny. Czy w tej sytuacji rysując tę taką oś nierówności należy zaznaczyć -2 na osi? Czy sama 1?
Za mało tu konkretów aby jednoznacznie Ci odpowiedzieć.


\(\frac{p-4}{p+2}+1>0 \wedge p \neq -2\\
(p-4)(p+2)+(p+2)^2>0\\
(p+2)(2p-2)>0\\
p<-2 \vee p>1\)


PS
A jak będzie ze słabą nierównością :
\(\frac{p-4}{p+2}+1 \ge 0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{p-4}{p+2}+ \frac{p+2}{p+2}\ge 0\\ \frac{2p-2}{p+2} \ge 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;p \neq -2 \\(2p-2)(p+2) \ge 0\\p_1=-2 \notin D\\p_2=1\)
\(p \in (- \infty ;-2) \cup <1;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ