Granica ciągu w zależności od parametru p

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Granica ciągu w zależności od parametru p

Post autor: Maturzysta2k18 »

Wyznacz wartość parametru p, dla której granicą ciągu an = pn+1 / (p+1)n +1 jest g.

g = - nieskończoność

Mam skrócona postać tej granicy = p / p+1 i to ma się równać minus nieskończoności w zależności od parametru p. W odpowiedzi jest p = - 1, więc wychodziłoby, że dzieląc p przez 0 otrzymujemy minus nieskończoność, ale dlaczego?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Granica ciągu w zależności od parametru p

Post autor: kerajs »

Ech, dawniej wynik \(\Lim_{n\to \infty } a_n=- \infty\) stwierdzał brak granicy ciągu, a nie granicę równą \(- \infty\) .
Maturzysta2k18 pisze:Mam skrócona postać tej granicy = p / p+1
Tu brakuje Ci założenia \(p \neq -1\).
Maturzysta2k18 pisze:Mam skrócona postać tej granicy = p / p+1 i to ma się równać minus nieskończoności w zależności od parametru p.
Ta granica jest skończona i nigdy nie będzie minus nieskończonością.
Maturzysta2k18 pisze: W odpowiedzi jest p = - 1, więc wychodziłoby, że dzieląc p przez 0 otrzymujemy minus nieskończoność, ale dlaczego?
Dlatego sprawdzasz wartość p z brakującego założenia.
Dla \(p=-1\) ciąg ma wzór ogólny:
\(a_n= \frac{(-1)n+1}{(-1+1)n+1}= \frac{-n+1}{0 \cdot n+1}=-n+1\)
a jego granica (a raczej jej brak) to:
\(\Lim_{n\to \infty }a_n = \Lim_{n\to \infty }(-n+1)=- \infty +1=- \infty\)
Maturzysta2k18
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 24 lis 2017, 19:27
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: Maturzysta2k18 »

Oki, dziękuję bardzo :)!
ODPOWIEDZ